VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada
Publikacija

Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada

Josip Galić Hrvoje Vukić Davor Andrić Lucija Stepinac Autori: Josip Galić, Hrvoje Vukić, Davor Andrić, Lucija Stepinac
Izdavač: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMjesto izdanja: ZagrebGodina izdanja: 2020ISBN: 978-953-8042-53-9
Katedra za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo
Kabinet za nosive konstrukcije
Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada nastao je mjesec dana nakon potresa koji je zadesio Zagreb 22.3.2020. Autori su u priručniku ponudili četiri razine sanacije.U prvoj očuvanje zgrade i minimalna poboljšanja, u drugoj načine kako pojačati konstrukciju za barem 50% od trenutnog stanja, razinu tri koja uključuje i pojačanje od gotovo 100 %. Četvrta je faza mogućnost ojačanja cijele zgrade AB konstrukcijom koja je nešto invazivnija i naravno skuplja. Međutim sve te razine poštuju zatečeno oblikovanje i čuvaju memoriju prostora. Uz to autori pružaju i uvid u cijene za pojedine faze zahvata, barem one kakve su do potresa bile na tržištu.
U priručniku su prikazana oštećenja na nosivoj konstrukciji jedne uobičajene stambene zgrade u centru Zagreba s ciljem da se shvati kako pukotine i oštećenja nisu samo kozmetičke prirode na žbuci ili podgledu već da su pokazatelj oštećenja na nosivoj konstrukciji pa je nužna sanacija i pojačanje nosive konstrukcije. Također su prikazane na konkretnom primjeru koje su to intervencije kod sanacije i pojačanja nosive konstrukcije, te koliki je njihov trošak. Budući da pojačanje nosive konstrukcije nije jeftino ni jednostavno, dan je prijedlog etapne izvedbe, s ciljem da svaka etapa izvedbe rezultira nekim povećanjem razine otpornosti.

Karta