VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
100 godina Bauhausa. Bauhaus u Zagrebu. Atelijer Bohutinsky - šetnja i predavanje prof. dr. Karin Šerman
Aktualnost

100 godina Bauhausa. Bauhaus u Zagrebu. Atelijer Bohutinsky – šetnja i predavanje prof. dr. Karin Šerman

17. May 2019.

U subotu 11.05.2019. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održano je predavanje prof. dr. Karin Šerman o zagrebačkom arhitektu Gustavu Bohutinskom, jedinom hrvatskom studentu arhitekture na Bauhausu. Nakon predavanja slijedila je šetnja do karizmatičnog zagrebačkog ostvarenja Gustava Bohutinskog – Atelijera Bohutinsky izgrađenog za brata kipara.

Program je dio događanja koje Goethe-Institut Kroatien organizira povodom obilježavanja 100 godišnjice osnutka Bauhausa, a održan je u partnerstvu sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom. Time se Arhitektonski fakultet pridružuje globalnoj proslavi rođendana ove utjecajne svjetske škole koja je trajno promijenila poimanje arhitekture te cjelokupne vizualne kulture.


Atelijer Bohutinsky najistaknutije je djelo arhitekta Gustava Bohutinskog izgrađeno u Zagrebu. Arhitekt Bohutinsky izgradio ga je za brata kipara Emila Bohutinskog 1939.-1945. na sjevernim zagrebačkim obroncima u zapadnom dijelu grada, u Jadranskoj ulici 11. Osim svog specifičnog i atraktivnog izgleda, ova zgrada značajna je jer predstavlja dragocjenu arhitektonsku ostavštinu jedinog hrvatskog arhitekta koji je studirao na Bauhausu, toj eksperimentalnoj i inovativnoj školi koja je stubokom promijenila poimanje u sferi arhitekture, oblikovanja, fotografije, dizajna i cjelokupne vizualne kulture. Bohutinsky na Bauhausu provodi jedan semestar svog studija, ljetni semestar 1930. godine, u posebno turbulentnom razdoblju te avangardne škole, kada njome ravna radikalni švicarski funkcionalist Hannes Meyer, a djeluje i utjecajni njemački arhitekt i urbanist Ludwig Hilberseimer. Atelijer Bohutinsky u Zagrebu, izgrađen desetak godina kasnije, uvjerljivo opredmećuje i kreativno nadograđuje neke od glavnih oblikovnih ideja te progresivne škole. Svojom elementarnom kubičnom formom, velikom staklenom stijenom, promišljenim zenitalnim osvjetljenjem, funkcionalno organiziranim prostorom te eksponiranim konstrukcijama i materijalima – opekom, armiranim betonom i staklom – atelijer svjedoči o živoj prisutnosti bauhasovske misli u zagrebačkoj sredini. Atelijer Bohutinsky danas je u vlasništvu dizajnera prof. Stipe Brčića i njegovog studija NORMA INTERNATIONAL.

fotografije: Danijela Lušin Brčić, Damir Žižić

Karta