VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Stručni rad

Stadion Lapad

Zorana Sokol Gojnik Autori: Zorana Sokol Gojnik, Igor Gojnik
Arhitektonski ured: SilouetaStatus: natječajni radNamjena: sportskaBruto površina: 55000 m²Projektirano: 2009
Poluotok Lapad definira prostorni okvir završene urbane cjeline pretežno individualno-stambenog karaktera. Budući da je parcela gradskog stadiona integrirana u tkivo, a nije u izdvojenoj slobodnoj zoni, stadionski kompleks interperetira se funkcionalno i oblikovno u snažnom preplitanju s gradskim tkivom. Tako stadion postaje građevina koja živi i pridodaje urbanu kvalitetu gradu i kada se na njoj ne odvijaju sportske priredbe.

Prateći sadržaji kao što je trgovačko-ugostiteljski kompleks, te javne garaže naglašavaju potrebu za promišljanjem stadionskog kompleksa kao „porozne” strukture koja veliki prostor koji je „rezervirala“ i odvojila od grada, gradu ponovo vraća kroz obogaćenje gradske lokacije kako vizualnim prožimanjem vanjskog i unutarnjeg prostora s gradom, tako i funkcionalnim prožimanjema sadržaja stadiona i grada. Prostornim odnosima stvoreni su prodori-vizure u stadion, formirana je javna pješačka os kroz stadionski kompleks, a funkcionalna i prostorna integracija trgovačkih, poslovnih, ugostiteljskih i turističkih sadržaja s prostorom nogometnog borilišta omogućava kontinuirano korištenje unuternjeg prostora stadiona i kada se na njemu ne odvijaju sportske priredbe.

Stadionski kompleks artikulira se u kompoziciji lineranih bijelih lamela koje se povezuju u arhitektonsku cjelinu. Oblikovnim posebnostima svake lamele diferencira se funkcionalna posebnost svake cjeline. Prekinutost toka prostorne forme u zoni polivalentnog trga naglašava koncept „otvorenog stadiona“, tj. pristupačnost prostora unutrašnjosti stadiona svakodnevnom gradskom korištenju. Pročelja stadiona oblažu se suvremenim arhitektonskim tekstilom (fasadne metalne ili polimerne mreže) bijele boje, a koje svojom teksturom i bojom doprinose mediteranskom ugođaju i utisku lakoće konstrukcije usprkos veličini objekta.
Karta