VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Sklonište u prirodi
Studentski rad
Sklonište u prirodi
Sklonište u prirodi
Sklonište u prirodi
Sklonište u prirodi
Sklonište u prirodi
Sklonište u prirodi

Sklonište u prirodi

Tema je zadatka sklonište u prirodi. Zadana je prostorna jedinica vanjskih dimenzija kontejnera 40' HC s konstrukcijom koju čine čelični profili presjeka 10/10 cm. Sklonište je namijenjeno privremenom boravku u prirodi, a izabrana lokacija usko je povezana sa astronomijom i nalazi se na brdu Makirina na 700 m nadmorske visine u zaleđu Splita. Dobri klimatski uvjeti, čist zrak i lijep pogled prednosti su izabrane situacije.
Koncept oblikovanja skloništa u prirodi proizašao je iz definiranja programa kojim se bave njegovi korisnici. Objekt je namijenjen astronomima amaterima koji sklonište koriste tijekom promatranja zvijezda. Specifičnost je programa ta što je standardni tijek korištenja prostora noć-dan tj. spavanje-aktivnost u ovom slučaju obrnut. Noću se promatraju zvijezde, a danju se spava. Organizacija interijera podređena je astronomima. U okvir vertikalno postavljenog kontejnera umeće se pomična platforma kojom korisnici putuju od prostora dnevnog boravka u prizemlju prema prostoru noćnog boravka odnosno terasi na vrhu objekta. Osim platforme, element interijera je i servisni ormar u kojem se nalaze svi potrebni popratni sadržaji u koje se pristupa sa platforme.
Karta