VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
  Provjera inovativnog procesa kompleksnog dinamičnog modeliranja i cjelovitog optimiranja u konceptima energetskih rješenja zgrada - PoC6_1_221
Istraživački projekt

Provjera inovativnog procesa kompleksnog dinamičnog modeliranja i cjelovitog optimiranja u konceptima energetskih rješenja zgrada – PoC6_1_221

Koordinator: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuVoditelj: Zoran VeršićPartneri: Gradbeni inštitut ZRMK, LjubljanaSuradnici: Marin Binički, Ivona Cvitković, Ivana CurićIzvor financiranja: HAMAG BICROTrajanje: 1.6.2016.-30.9.2017.Ugovoreni iznos: 357.306,56 knIznos na AF: 357.306,56 kn
Katedra za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo
Projektiranje rješenja za energetski koncept zgrada je tipično rutiniran proces, koji ne uključuje korištenje naprednih pristupa i suvremenih metoda, koji bi unutar projekta za zgradu osiguravao cjelovito energetsko i ekonomsko optimiranje. Tipični rezultati optimiranja se odnose na parcijalno rješavanje pojedinačnih elemenata ili sustava i obično ne koriste puni potencijal mogućnosti, koji proizlazi iz cjelovitog i interdisciplinarnog kompleksnog modeliranja znanstvenog tipa.
Provjera inovativnog koncepta odnosi se na novi proces, koji osigurava napredno energetsko-ekonomsko optimiranje u postupcima projektiranja arhitektonskih i energetskih rješenja za zgrade. Proces se bazira na kompleksnom dinamičnom modeliranju zgrade i posljedičnom cjelovitom optimiranju u konceptima energetskih rješenja. Pretpostavlja se, da proces optimiranja osigurava znatne investicijske uštede, koje generiraju interes tržišta. U okviru provjere koncepta analiziraju se moguće uštede upotrebom cjelovitog optimiranja, potencijalni trošak izvedbe novog procesa i prihvaćanje procesa na tržištu u smislu cilja i cijene izvedbe.
Inovativni koncept se provjerava na odabranim projektima. Provjera se ne ograničava na novogradnje, aktualno je i za cjelovito energetsko saniranje postojećih zgrada. Usporedba rješenja iz konkretnih projekata, te rezultata na primjeni novog procesa na istima zgradama odrediti će mogući tehnički i ekonomski potencijal. Usporedba troškova procesa kompleksnog modeliranja i investicijskih ušteda na račun optimizacije odrediti će komercijalnu prihvatljivost novog procesa za zgrade različitih namjena. Analiza tržišta ukazati će na prihvaćanje procesa od strane projektanata i investitora. Analiza potencijalnih tehnoloških rizika i troškova njihovog uklanjanja odrediti će elemente za osiguravanje nužne kvalitete novog procesa te njegovu primjenjivost.
Proces je inovativan na hrvatskom i EU tržištu još nije razvijen i komercijalno korišten. Potrebna je analiza primjene naučne metode s ciljem organiziranja kvalitetne izvedbe procesa cjelovite optimizacije, analize njenog tržišnog prihvaćanja u različitim projektnim situacijama.
Karta