VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj
Mirisni perivoj

Mirisni perivoj

Obuhvat projekta se u 19. Stoljeću nalazio se na periferiji grada Zagreba. Južnim dijelom obuhvata prolazio je potok Medveščak, a cjelokupna površina današnjeg bloka bila je prekrivena livadama i
pašnjacima. Uz istočnu granicu obuhvata u 19. st. nalazili su se Biskupski perivoji, čiji se tragovi danas vide uz Vlašku ulicu.

Zagreb se u 20. st. širi. Dolazi do razvoja urbane matrice istočnog dijela grada te započinje formacija sustava donjogradskih blokova među kojima se formira i blok čiju unutrašnjost projektiramo. Na prostoru Biskupskih perivoja nastaju novi stambeni blokovi.

Koncept mirisnog perivoja obuhvaća:
- novi jedinstveni sadržaj u gradu Zagrebu
- dugu i zanimljivu povijest mirisa
- raznovrsno i mnogobrojno mirisno bilje i njegove moguće uporabe
- afirmaciju osjetila mirisa koje je često zanemareno
- terapeutski učinak mirisnog bilja.

Parter je u potpunosti ozelenjen i ispunjen mirisnim biljem. Teren je neprohodan, a komunikacija je smještena uz rub izgradnje u obliku obodnog platoa. U samom perivoju mjesto boravka i odmora je na platoima lagano odignutima od terena.
Vertikale u postojećoj izgradnji su zadržane.U prizemlju se nalazi muzejski prostor, a na katu otvoreni trijem. Trijem je prostor boravka na otvorenom, zaštićen od padalina. Sadržaji u unutrašnjem bloku dostupni su cijelu godinu.

Programski sadržaj
Unutrašnja izgradnja preuzeti će ulogu muzejskog prostora i kojemu će biti predstavljena tematika mirisa, njegova povijest, razvoj, upotreba, raznovrsnost i slično.
Edukacijsku i kulturnu ulogu pripadajućeg muzeja upotpunit će mirisni perivoj u središtu bloka. Svojom povoljnom lokacijom i jednostavnošću, perivoj će privući stanovnike i posjetitelje. Pružit će mogućnost dužeg ili kraćeg boravka i odmora os svakidašnje užurbanosti i vreve grada uz terapeutsko djelovanje biljaka.
Karta