VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!
Kuća ni (za) koga ?!

Kuća ni (za) koga ?!

Cilj zadatka nazvanog Realnost utopije, jest oblikovanje prostora za stanovanje i rad namijenjen proizvoljno određenom korisniku unutar zadane prostorne jedinice forme kvadra - ab modula unutarnjih dimenzija 5x5x10 m. S obzirom na naglasak današnjeg vremena na adaptabilnost i fleksibilnost te temporalno mijenjanje prostora, kao korisnik predložen je - nitko.

Kuća ni (za) koga konceptualno je zamišljena kao stroj za stanovanje sa sadržajima u obodnoj zoni. Ovisno o specifičnom korisniku sadržaji se otvaraju prema prostorima pomičnih platformi i pružaju mogućnost stvaranja personaliziranog prostora s n mogućih varijacija. Kao i neodređenost krajnjeg korisnika, modul je smješten - nigdje, odnosno može biti lociran svugdje - od Trga bana Josipa Jelačića do listopadnih šuma kontinentalne Hrvatske.

Zadani volumen definiran je modularnom rešetkom 1x1 m te podijeljen na zonu sa sadržajima postavljenu obodno uz ab stijenke, i prostornu šupljinu kojom se kreću četiri automatizirane platforme. Unutar zone sa sadržajima definiran je fiksni volumen komunikacija sa podestima koji omogućuju pristup otvorenom dijelu, a preostali prostori unutar zone ostaju za punjenje sadržaja po principu tetrisa. Oni su geometriziranih gabarita i prate zadani raster te sadrže elemente potrebne za funkcioniranje pojedinih prostorija - dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, radnog prostora, kupaonice i spavanja. Svaki od sadržaja sa svojim definiranim mjestom dobiva puni smisao tek prilikom pridruživanja platforme istome. Korištenje sadržaja moguće je na dva načina - dio elemenata izvlači se iz tetrisa na platforme te one postaju prostori određene namjene, a dio se koristi ulaženjem u kutiju tetrisa. Pojedinačni tetrisi formirani su kao kutije izrađene od LVL ploča. Prednje plohe kutija izvedene su kao paneli modula 50 cm sa otvaranjem po principu harmonike - pojedino krilo sastoji se od LVL okvira i završne obloge od polikarbonata. Unutarnje plohe tetrisa čine LVL ploče, a svaki od sadržaja ima pridruženu boju ovisno o namjeni. Prirodno svjetlo osigurava krovno nadsvjetlo i vertikalna staklena stijena u prizemnoj razini. Komunikacije su ambijentalno osvijetljene formiranjem pikseliziranih otvora na vanjskoj ab stijenki. Umjetno osvjetljenje postavljeno je unutar svakog tetrisa te u podgledima platformi. Sadržaj svakog tetrisa anticipiran je naziranjem boje kroz translucentnu ovojnicu.
Karta