VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Čitati grad  - Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440.-1878.
Publikacija

Čitati grad – Urbana struktura Mostara u razdoblju 1440.-1878.

Autor: Borislav Puljić
Izdavač: UPI2M, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u ZagrebuMjesto izdanja: ZagrebGodina izdanja: 2020ISBN: 978-953-7703-56-1
Znanstvena monografija Čitati grad arhitekta Borislava Puljića, posvećena je osmanskoj fazi urbanog razvoja i izgradnje Mostara 15.-19. st., a nastala je na temelju dorađene autorove doktorske disertacije što je 2012. obranjena na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. No, riječ je, zapravo, o zaokruženoj sintezi vrlo dugoga i temeljitog istraživanja mostarskog urbaniteta i arhitekture toga grada koje je Puljić započeo još 1985. kao polaznik poslijediplomskog studija ‘Graditeljsko nasljeđe‘ u Splitu, potom i doktorskog studija, tijekom kojega je o Mostaru (njegovim mahalama, fortifikacija i prvom austro-ugarskom sloju školovanih arhitekata) objavio i nekoliko zapaženih znanstvenih članaka. Metodološki prosede autora višeslojan je i sveobuhvatan, kao istraživač on se kompetentno služi alatima arhivistike, kartografije, historiografske analize, pa i arheologije, no najviše vlastitim terenskim spoznajama u kojima je tijekom desetljeća grad istraživao ‘stopu po stopu‘.
Karta