VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Karta

Kabinet za pejsažnu arhitekturu

"How widely different cultural systems have invoked gardens in their sustaining narratives; how these myths of garden creation and garden consumption have proliferated in human experience—they can be tracked so easily, though nobody has done it strenuously, through the arts of painting and poetry. So we need to argue more vigorously and rigorously for gardens as a central, essential expression of cultural and social life and therefore not a theme to be left to those who see them as peripheral, let alone charmingly peripheral, to some other activity."
John Dixon Hunt

Kabinet pokriva tematsko područje pejsažne arhitekture.
Pejsažna arhitektura je disciplina koja se fokusira na intervenciju u pejsažu kroz aktivnosti oblikovanja, planiranja i upravljanja. Pejsaž se definira kao otvoreni prostor, okruženje i odnos između ljudi i mjesta. Pejsažna arhitektura bavi se pejsažima svih vrsta, kako gradskih, tako i ruralnih, te u svim mjerilima od vrta do regije.
Kroz obvezne i izborne kolegije i radionice potiče se senzibilitet za odčitavanje i prepoznavanje vrijednosti u prostoru, kao i njihovo unaprjeđenje kroz uvažavanje naslijeđenog identiteta, ali i kreiranje novih vrijednosti suvremenim zahvatima.
Program kabineta je usredotočen na arhitektonske projekte koji se bave izgradnjom održive budućnosti pejsaža u kojem živimo.
Društveni procesi - politički, gospodarski, urbanistički i drugi - nelinearni su i dinamični te iz njih nastaju kompleksni sustavi. Pejsažna arhitektura može služiti toj novoj paradigmi, radeći i na ekološkoj teoriji i na tradiciji različitosti koja se oblikuje u verbalnoj i vizualnoj raspravi s respektom prema perivojima i gradovima. Danas se područje istraživanja i rada širi na infrastrukturu, postindustrijske prostore, odlagališta otpada, urbanizirane prostore grada, ali i na „prostore između“.
Znanje i uloga arhitekta i urbanista u tom je području nezaobilazna, a uloga izobrazbe uključuje razvoj kritičkog uvida u prostor i stvaranje novih znanja. Kabinet intenzivno radi na stvaranju tih novih znanja primjenjujući interdisciplinarni pristup, afirmirajući povijesno i suvremeno, prirodno i ekološko, arhitektonsko i pejsažno, urbano i društveno aktivno.