HR / EN

Biografija

Prof. dr. sc. Karin Šerman arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za teoriju i povijest arhitekture zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta. Nositeljica je kolegija iz područja teorije arhitekture u preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju i mentorica više doktorskih disertacija. Od 2006. do 2007. bila je prodekanica za nastavu zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta.

Studij arhitekture završila je 1989. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magisterij znanosti u području arhitektonske teorije i povijesti stekla je 1996. na Sveučilištu Harvard (Cambridge, SAD) pod mentorstvom prof. dr. sc. K. Michael Haysa. Dobitnica je nagrade Gerald M. McCue za postignuti najviši akademski uspjeh na poslijediplomskom studiju na Harvard University Graduate School of Design u ak. god. 1995.-1996. Dio doktorskog istraživanja provodi na Harvard University Graduate School of Arts and Sciences 1997.-1998. Doktorat znanosti stječe na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2000. godine pod mentorstvom prof. dr. sc. Borisa Magaša.

U svom se radu posvećuje proučavanju recentne arhitektonske teorije te istraživanju moderne i suvremene hrvatske i svjetske arhitekture i kulture. Radove publicira u brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim časopisima (Arhitektura, Oris, Prostor, Čovjek i prostor, Centropa, Architektura & Urbanizmus, ARCH, Buildings i dr.) i knjigama (Project Zagreb: Transition as Condition, Strategy, Practice, E. Blau i I. Rupnik, Actar & Harvard University Graduate School of Design, 2007.; Team 10 East: Revisionist Architecture in Real-Existing Modernism, ur. L. Stanek, Museum of Modern Art Warsaw, 2014.; Re-Framing Identities Architecture's Turn to History, 1970-1990, ur. Á. Moravánszky i T. Lange, Birkhäuser, Basel, 2017. i dr.). Sudjeluje i na brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima i seminarima (Cornell University, Harvard University, ETH Zürich, Hamburgische Architektenkammer, Politecnico di Milano, IUAV Venezia, Museum of Contemporary Art Warsaw, Deutsches Architekturmuseum Frankfurt i dr.).

Godine 2014. bila je izbornica hrvatskog nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture “Fundamentals: Absorbing Modernity 1914-2014”, glavni izbornik Rem Koolhaas, gdje s autorskim timom postavlja izložbu “Fitting Abstraction” o hrvatskom arhitektonskom modernizmu. Dobitnica je nagrade Neven Šegvić Udruženja hrvatskih arhitekata za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2014. godinu. Izložbena instalacija “Fitting Abstraction” postavljena je i u MSU Zagreb 1919.-2020., kao jedna od novih akvizicija muzeja.

Istaknuti fokus njezina bavljenja je i kulturno i arhitektonsko naslijeđe Bauhausa, u sklopu kojeg se posvećuje arhitektonskom opusu Gustava Bohutinskog, jedinog hrvatskog studenta arhitekture na Bauhausu. S tom temom sudjelovala je u više međunarodnih i domaćih skupova i projekata, među ostalim i u međunarodnom istraživačko-izlagačkom projektu “Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse” (BAUNET) pod vodstvom MSU Zagreb (2012.-2015.), kada s koautorima postavlja i pripadajuću izložbenu dionicu na velikoj izložbi Bauhausa u MSU Zagreb 2015.

Od 2015. do 2017. bila je potpredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, a 2010.-2011. članica njegovog Stručnog savjeta. Bila je članica Ocjenjivačkog suda za dodjelu godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata, 2017.-2020. Članica je Komisije za arhitekturu i urbanizam Odbora Nagrade Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH, 2016.-2021. Članica je uredništva znanstvenog časopisa za arhitekturu i urbanizam Prostor, znanstvenog časopisa INDECS–Interdisciplinary Description of Complex Systems i znanstvenog časopisa Architektura & Urbanizmus (Bratislava). Od 2017. suradnica je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Odjel arhitekture i urbanizma. Članica je Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Ministarstva kulture RH od 2017. Predsjednica je Matičnog odbora za područje Tehničkih znanosti – polja arhitekture i urbanizma, geodezije i građevinarstva pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje RH.

Ostali članovi kabineta

Karta