VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Završen je Projekt izrade projektne dokumentacije Centra pametnih urbanih i ruralnih prostora u Motovunu - očekuje se pravomoćna građevinska dozvola.
Aktualnost

Završen je Projekt izrade projektne dokumentacije Centra pametnih urbanih i ruralnih prostora u Motovunu – očekuje se pravomoćna građevinska dozvola.

18. prosinca 2023.

Projekt izrade projektne dokumentacije Centra pametnih urbanih i ruralnih prostora u Motovunu došao je svom kraju. Nakon dva produljenja radi dobivanja građevinske dozvole, projektna dokumentacija izrađena od strane Studio za arhitekturu i glavnog projektanta Igora Franića sa suradnicima dobila je sve potrebne suglasnosti te se očekuje pravomoćna građevinska dozvola.

Ideja stvaranja Centra proizašla je iz višegodišnje prisutnosti Arhitektonskog fakulteta u Motovunu i Istri. Brojni studenti i profesori arhitekture, ne samo sa našeg fakulteta, već i čitave Europe su godinama promišljali taj prostor.

Otvaranjem mogućnosti za financiranjem iz EU fondova, ideja je čitavu suradnju sa lokalnom zajednicom podići na novu razinu i napraviti Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora, istraživački prostor sa laboratorijem i opremom koja bi se bavila inovativnim pristupima planiranju prostora i njihovim korisnicima.

Za razliku od kratkih ljetnih aktivnosti, Centar bi trebao okupiti više aktivnosti koje bi popunile veći dio godine, od povremenog korištenja za diplomski i poslijediplomskih studija do specijalističkih studija. Također bi se istraživanja događala na terenu i iskustva skupljala iz prve ruke. Uvažavajući sve strategije održivog razvoja, zelenih tehnologija, pametnog upravljanja prostorom, uključivih zajednicama ovaj bi prostor trebao biti i centar međunarodne suradnje na projektima sa sličnim školama arhitekture ali i drugih dionika.

Ovo je tek jedan od prvih koraka, mukotrpno dobivenih suglasnosti, i nadamo se ishođena građevna dozvola, ali je novi korak prijava Centra za financiranje gradnje i opremanja, a usporedno s njime i stvaranje sadržaja, aktivnosti i ljudi koji će se njime u budućnosti baviti.

Izv.prof. Roberto Vdović
Voditelj projekta
Predstojnik zavoda za istraživanje, razvoj i inovacije

 

 

Karta