VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Predstavljen službeni vizualni identitet predsjedanja RH Vijećem EU 2020. autorice studentice Ive Primorac i njenog tima sa Studija dizajna
Aktualnost

Predstavljen službeni vizualni identitet predsjedanja RH Vijećem EU 2020. autorice studentice Ive Primorac i njenog tima sa Studija dizajna

4. studenog 2019.

U srijedu 30.10.2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na konferenciji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prvi je put predstavljen  službeni  vizualni identitet hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine autorice Ive Primorac, studentice prve godine Diplomskog studija Studija dizajna te njezinih mentora prof. Stipe Brčića i Marije Juze.

Iva Primorac, studentica i autorica vizualnog identiteta, tom je prilikom ispred autorskog tima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavila vizualni identitet i održala svečani govor pred svim visokim uzvanicima:

''Vizualni identitet i cjelokupni dizajn vizualnih komunikacija temelj su sustavnog informiranja i komunikacije, kako interno, tako i s javnošću, ususret hrvatskom predsjedanju i tijekom njegova trajanja. Promišljanje vlastitog nacionalnog i europskog identiteta bila je ključna tema u projektiranju vizualnog identiteta hrvatskog predsjedanja.

Osnovna misao vodilja i nadahnuće pri izradi logotipa i cjelokupnog vizualnog identiteta  Predsjedanja bili su kvadratići, u svakodnevnom govoru poznati i kao 'kockice', koji proizlaze iz hrvatske šahovnice i jedan su od najzastupljenijih motiva hrvatskog vizualnog identiteta.

Naziv rješenja je 'Tipografska šahovnica' jer je logotip suštinski tipografsko rješenje, sačinjeno od slova i brojki čiji međusobni položaj asocira na kvadratiće. A kompozicijski, kroz kratice HR i EU te godinu 2020., prenosi poruku povezanosti Hrvatske i Europske unije. Ta je ideja i dodatno naglašena kolorom gdje tamnoplava boja predstavlja Vijeće Europske unije, a crvena simbolizira Hrvatsku.

Dekodiranjem hrvatske šahovnice proširen je cjelokupni vizualni sustav dizajna. Kvadratići (crveni, plavi, oštri, neoštri, bliži i udaljeniji) predstavljaju višedimenzionalnost i kompleksnost ovog projekta i sadržaja koji on komunicira. A predstavljaju i zajedničko hrvatsko i europsko - kulturno, društveno i političko putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost.''

Predsjednik Vlade čestitao je i zahvalio se Ivi Primorac, prof. Brčiću i Mariji Juzi te cijelom kreativnom timu na izvrsnom rješenju koje je dobilo potporu stručnoga žirija.

Podsjetimo, tijekom ljetnog semestra akademske godine 2017./2018., studenti 2. godine preddiplomskog studija Studija dizajna smjera Vizualne komunikacije sa svojim su mentorima radili na prijavama za natječaj dizajna vizualnog identiteta Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine.

Unutar velike stručne konkurencije i pet pozvanih profesionalnih dizajn timova, međunarodni je žiri odabrao upravo rad studentice Studija dizajna Ive Primorac i njezinih mentora prof. Stipe Brčića i Marije Juze pod nazivom Tipografska šahovnica kao najbolje rješenje i dodijelio mu prvu nagradu.

Time je Studij dizajna preuzeo složeni projekt cjelovitog dizajna vizualnih komunikacija Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine i s velikom odgovornošću obavlja svoju zadaću maksimalnog stručnog doprinosa u ovom međunarodnom projektu.

U narednim mjesecima vidjet će se i ekstenzivna implementacija cjelokupnog dizajna kroz razna informativna i promotivna sredstva te razne komunikacijske medije i primjene.

Studij dizajna nastavlja rad na kompletnom dizajnu vizualnih komunikacija za Predsjedanje. U to spada interaktivni (web) dizajn, dizajn informativnih i promotivnih sredstava, promotivnih proizvoda, dizajn za prostore predsjedanja oglašavanje i kompletna i dosljedna implementacija vizualnog identiteta za cjelokupno Predsjedanje.

Prošireni kreativni tim broji preko 20 suradnika koji rade na kompletnom dizajnu vizualnih komunikacija. Tu su kolege nastavnici te sadašnji i bivši studenti sa Studija dizajna: Emil Flatz i Luka Perić (nastavnici Interaktivnih medija), Tomislav Vlainić (Vizualne komunikacije), Marko Hrastovec (nastavnik iz Tipografije), Mladen Udovičić, Leonard Borovičkić, Anja Kepert, Tomislav Neumann, Željko Paulić, Monika Vodopija i brojni drugi stručni suradnici pod art direkcijom prof. Stipe Brčića, Marije Juze i Ive Primorac.

Najavljena je i multimedijalna, problemska i edukativna izložba koju Studij dizajna priprema kao programsku aktivnost unutar hrvatskog predsjedanja. Radi se o izložbi krajem ožujka 2020. na Studiju dizajna gdje će biti predstavljen cjelokupni proces dizajna vizualnih komunikacija hrvatskog predsjedanja. Ta će izložba biti jedno od najvažnijih događanja u narednoj godini kojom će se obilježiti i 30 godina postojanja Studija dizajna.

Studij dizajna u Zagrebu osnovan je 1989. godine i kao prvi takav u Hrvatskoj proizveo je i ostale slične studijske programe, obrazovne kadrove i profesionalne dizajnere neophodne za stručnu i obrazovnu dizajnersku praksu u Hrvatskoj. Autori smatraju da je afirmativno da se upravo unutar svoje 30. obljetnice Studij dizajna bavi složenim i odgovornim zadatkom dizajna vizualnih komunikacija hrvatskog predsjedanja. Mentori napominju da je Ivin rad i sudjelovanje u ovom projektu izuzetno važno i zbog afirmacije rada najmlađih generacija dizajnera koje kroz ovaj projekt aktivno sudjeluju u procesima i strategijama kreiranja kompletne internacionalne vidljivosti EU2020HR.

 

LINKOVI:
- Predstavljanje i govor: 04:13-12:53 https://www.youtube.com/watch?v=3SF87fp5VC0

- https://vlada.gov.hr/vijesti/hrvatsko-predsjedanje-vijecem-europske-unije-povijesni-je-trenutak-za-nasu-zemlju/28108

- https://www.vecernji.hr/vijesti/logo-tipografska-sahovnica-smislila-je-studentica-iva-primorac-1356145

Autorski tim Studija dizajna:
Iva Primorac, studentica
Stipe Brčić i Marija Juza, mentori

 

 
 
Karta