VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Arhitektura. Čitanje. Pisanje. - predavanje Ljiljane Blagojević 13.4. u 13
Aktualnost

Arhitektura. Čitanje. Pisanje. – predavanje Ljiljane Blagojević 13.4. u 13

12. travnja 2018.

Pozivamo vas na predavanje 'Arhitektura. Čitanje. Pisanje.' dr.sc. Ljiljane Blagojević koje će se održati u petak, 13.4. u predavaonici 317 s početkom u 13 sati.

Predavanje se bavi pitanjem arhitektonskog pisma kroz razmatranje izvora i procesa zapisivanja, čitanja i arhitektonskog mišljenja koji za rezultat imaju arhitektonski tekst, dokumentarni zapis, analitički ili kritički ogled o arhitekturi, konačno, u tome, i kroz to pisanje, teorijski zapis. Uvidom u nekoliko primjera arhitektonskog pisma moderne epohe – Le Corbusiera, Nikole Dobrovića i Bogdana Bogdanovića – ispitat ćemo kako se putem zapisa konstruira za svakog autora specifična mreža relacija između različitih razdoblja, vremena, konteksta i metoda discipline arhitekture, imenom teorija arhitekture. A kako čitanjem uočavamo, teorija o kojoj svjedoče zapisi izabranih autora nije zatvoren sustav, niti je homogena, niti jednoznačna, već se može se razumjeti kao proces disciplinarnog preciziranja kroz pisanje, koje se mijenja u vremenu kroz odnos autora prema svijetu, dobu i arhitektonskom problemu samom.

Kratka biografija:

Dr.sc. Ljiljana Blagojević je arhitektica i teoretičarka arhitekture. Radi kao konzultant za razvoj projekata u Deka inženjering d.o.o. u Beogradu. Nakon desetogodišnjeg projektantskog angažmana u Srbiji i Velikoj Britaniji, predavala je arhitektonsko projektiranje te povijest i teoriju arhitekture na Univerzitetu u Beogradu u razdoblju od dvadeset godina, a kao gostujući profesor na Yale University School of Architecture, Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici i Univerzitetu u Novom Sadu. Pozvana akademska predavanja držala je na Harvard University GSD, Parsons The New School, Yale University School of Architecture, Adam Mickiewicz University i Akademie der bildenden Künste Wien, a uvodna i keynote predavanja na ETH Zurich, Politecnico di Milano, European Forum Alpbach, Bauhaus Dessau Foundation, Royal Swedish Academy of Letters, History and Antiquities, Srpskoj akademiji nauke i umetnosti i drugdje. Autorica je više od 100 objavljenih članaka, eseja, kritičkih prikaza i dr. kao i znanstvenih monografija Moderna kuća u Beogradu, 1920-1941 (Beograd, 2000), Modernism in Serbia: The Elusive Margins of Belgrade Architecture, 1919-1941 (Cambridge, Mass., 2003), Novi Beograd: osporeni modernizam (Beograd, 2007), Itinereri: Moderna i Mediteran. Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića (Beograd, 2015), i ko-autorica monografije Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Berlin, 2015) s Krunoslavom Ivanišinom i Wolfgangom Thalerom. Dobitnica je nagrada 'Ranko Radović' i Grand Prixa Salona arhitekture u Beogradu.

Karta