VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
Zrinka Barišić Marenić - Monografija Arhitektica Zoja Dumengjić
Aktualnost

Zrinka Barišić Marenić – Monografija Arhitektica Zoja Dumengjić

18. December 2020.

U suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je znanstvena monografija Arhitektica Zoja Dumengjić autorice izv.prof.dr.sc. Zrinke Barišić Marenić.

Zoja Dumengjić iznimna je stvaralačka osobnost na našoj arhitektonskoj sceni XX. stoljeća. Njezin životni vijek proteže od početka do kraja stoljeća, a stvaralački vijek obuhvaća središnjih pedeset godina. Kontinuitetom stvaranja moderne arhitekture i specifičnim arhitektonskim prosedeom osobita je stvaralačka osobnost Hrvatske, ali i šire.

Stoga uvod monografije tvori paralelni prikaz dvaju poglavlja; Djelovanja arhitektice Zoje Dumengjić … / … u okviru korpusa hrvatske moderne arhitekture. Bogat grafički materijal arhitekture Zoje Dumengjić i suvremenika, paralelno predočen, zorno prezentira arhitektonsku scenu Hrvatske tijekom XX. stoljeća.

Njezin cjelokupni opus satkan od gotovo 200 realizacija, projekata i nagrađenih natječajnih projekata, koji tvore splet opusa u jednakim odnosima. Najznačajniji doprinos arhitektica je ostvarila na području zdravstvene arhitekture, a široku skalu drugih tipologija promišlja i primjerice na više od 60 nagrađenih natječajnih projekata. Poglavlje Analiza cjelina opusa arhitektice Zoje Dumengjić prezentira paralelan prikaz njenih ostvarenja u kontekstu djela suvremenika, u okviru tipologija kojima se je bavila.

Najznačajnijih 10 ostvarenja fokusirano je poglavljem Izbor djela. Slojevitost života i djela zaključno je poglavlje, u kojem se sumiraju njezina specifična polazišta kao žene i emigrantice, opus i odrednice autorske arhitekture, osobitost djela unutar korpusa hrvatske moderne arhitekture, baštinjeno djelo i njezino pionirstvo.  U pratećim poglavljima knjige prezentiran je cjelokupni katalog radova, bibliografija, biografije kolega i suvremenika  i dr.

Arhitektica Zoja Dumengjić prva je arhitektica afirmirana u Hrvatskoj još tridesetih godina XX. stoljeća. Njezini iskoraci i postignuća u struci nižu se od tada na svim područjima kojima se bavila, a kulminiraju najvišim nagradama dodijeljenim za životno djelo na području arhitekture i urbanizma, nagradama „Viktor Kovačić“ i „Vladimir Nazor“, po prvi puta dodijeljenih arhitektici.

Narudžbenicu za monografiju možete preuzeti ovdje.

Karta