Zlatko Karač - Monografija
Aktualnost

Zlatko Karač – Monografija "Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj"

29. October 2020.

U suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga „Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj – Odabrani tekstovi / Studies on the Architecture of Synagogues in Croatia – Selected papers“, autora Zlatka Karača, nastala u okviru znanstvenog projekta HERU te Institucijskoga istraživačkog projekta AF.

Na tragu koncepta autorske edicije Studije u kojoj će se u omeđenim i tematski profiliranim svescima publicirati odabrani radovi Zlatka Karača, posvećeni dominantnim temama iz njegova istraživačkog opusa, u ovu je knjigu uvršteno 40-ak ključnih tekstova o baštini sinagoga u Hrvatskoj, od 87 objava koliko ih je autor o tome ostvario u razdoblju od 2000. do 2020. godine.

Konačni izbor radova, raznolikost publikacija – od poglavlja u knjigama, do članaka u časopisima, novinama i zbornicima, simpozijskih priopćenja, TV scenarija, letaka uz javna predavanja, do izložbenih kataloga i kalendara, pokazuju ne samo tematsku širinu problema koje je autor nastojao obuhvatiti, već i njegovo nastojanje da nedovoljno poznatu baštinu sinagoga na različite načine približi što širem krugu čitatelja.

Sinagoge su nesumnjivo najslabije istraženi i gotovo nepoznati segment naše arhitektonske i umjetničke baštine, pri tome i gotovo posve uništen u pogromu holokausta, ali i kasnije tijekom poslijeratnog vremena. Stoga je istraživanje povijesti i arhitektonskih osobitosti ove skupine građevina zadatak od osobite znanstvene vrijednosti, pri tome i od važnosti za afirmaciju multikulturalnih i multikonfesionalnih tema vezanih za hrvatske prostore.

U iščekivanju već više puta najavljivanoga međunarodnoga arhitektonskog natječaja za sinagogu i židovski kulturni centar u Praškoj ul. u Zagrebu, autor je ovom knjigom struci želio ponuditi koristan i praktičan priručnik.

___________

Impressum:

 

recenzenti: Snješka Knežević, Zlatko Jurić, Zorana Sokol Gojnik

urednik: Alen Žunić

dizajn naslovnice i vanjske opreme: Nedjeljko Špoljar [SDF]

jezik: hrvatski/engl. summary

opseg: 228 str.

format: 28 x 23 cm

uvez: tvrdi/platno/ovitak

ISBN: 978-953-7703-41-7

nakladnik: AF Zagreb/UPI2M BOOKS

cijena: 200,00 kn

_____________

Knjiga sadrži:

 

40-tak autorskih tekstova [donose se podaci za oko 100 naših sinagoga – od antike do 20. st.]

3 tematske cjeline: Sinagoge kao baština – Povijest i memorija; Elementi arhitekture sinagoga; Odabrani primjeri sinagoga

350 raritetnih ilustracija [fotografije, nacrti, faksimili dokumenata]

opširni engleski sažetak

glosarij judaičkih pojmova

iscrpne popise izvora i literature, kazala

 

Karta