VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
spekulacije o materijalu | izložba | podest drugog kata
Aktualnost

spekulacije o materijalu | izložba | podest drugog kata

1. February 2022.

Materijal čini tkivo izgrađenog prostora. Poput crteža ili teksta, ono ima mogućnost razvoja apstraktne ideje, ali i njezinog dosljednog prenošenja u fizički prostor. Način na koji doživljavamo, projektiramo i gradimo, mijenja se promjenom fokusa s prevladavajuće upotrebe standardiziranih proizvoda na specifičnost materijala. Promatramo ga dvojako: kao strukturnu građu i kao projektivni alat. Istražujemo materijal kao mogući gradivni element, ali i kao dio kulturnih (među)odnosa, usmjeravanjem pažnje na porijeklo materijala, kontekst i njegova svojstva. Na pragu novog tehnološkog razdoblja čini se važno ponovo usmjeriti pažnju na fizički svijet koji nas okružuje. Služeći se postojećim znanjima, elementarnim vještinama i jednostavnim tehnikama, okosnicu kolegija čini potraga, istraživanje i izrada vlastitih uzoraka različitih kompozita. Istraživanje nema tendenciju iznalaženja novih vrsta materijala, već ispitati mogućnosti svega postojećeg, osnažujući konceptualna promišljanja na polju tvarnosti i tehnologija. Ovo istraživanje se bavi specifičnostima i prostornim potencijalom materijala, čiji je cilj otvoriti i razviti drukčiji pogled na normiranu [s]tvarnost.

Rad se odvijao kroz tri teorijske i praktične usporedne metodološke linije: istraživanje, eksperiment i spekulaciju. Primjenom primarnih istraživačkih vještina prikupljanja, dokumentiranja, analize, interpretacije i sinteze informacija, studenti stvaraju nove uvide koji im omogućavaju uvjerljive tehničke interpretacije i drukčiji pristup prostornoj praksi. Važan dio kolegija činio je posjet radionici i ateljeu te razgovor s osobama kojima materijali čine esenciju djelovanja. Rezultati kolegija Spekulacije o materijalu čini dio radnog arhiva Alternativnih pristupa građenju, zasebnog istraživanja koje se provodi unutar tehničke komeponente Diplomskog studija, dok izložbu koristimo kao prostor diseminacije teme i pristupa izvan okvira grupe. Cilj je kultivirati znatiželju o materijalnoj [s]tvarnosti. Ovo istraživanje čini korak u razumijevanju i pronalaženju alternativa unutar sadašnjeg sustava, ali i ramišljanju o potencijalnoj drukčijoj budućnosti.

kolegij Istraživanja, seminari, projekti | Diplomski studij III. semestar | 2122 | Protić, Spudić

Karta