HR / EN
Radovi u tijeku 2: Kuća u Dolu / maketa 1:1 / Hana Mohar i Frane Stančić
Aktualnost

Radovi u tijeku 2: Kuća u Dolu / maketa 1:1 / Hana Mohar i Frane Stančić

srijeda, 22. prosinac 2021. u 18.15 sati

Snimka održanog predavanja nalazi se na Facebook stranici fakulteta: https://www.facebook.com/Af.UniZG/videos/307572214597550

 

20. December 2021.

Postoji li snažniji način ulaska u proces nastajanja jedne kuće nego graditi je vlastitim rukama? Činiti to dosljedno i ustrajno, gotovo do stupnja opsesije - to je namjera iza dugog procesa renovacije naslijeđene kućice u hvarskom selu Dol. Potaknuta kontekstom i tradicijskim znanjem koji je u njega ugrađen, kuća je primorana prilagoditi se specifičnostima seoskog života. Vrlo osobni projekt koji se neprestano širi, smanjuje i štuje last-minute promjene na licu mjesta u oštroj je suprotnosti sa svakodnevnim radom dvoje arhitekata koji rade na velikim međunarodnim projektima.

Hana Mohar (Ljubljana) diplomirala je na TU Delft 2018. nakon što je završila preddiplomski studij na AfZg. Radi u KAAN Architecten od 2016. Frane Stančić (Rijeka) diplomirao je na AfZg-u 2016. Radio je u Rotterdamu proteklih 8 godina u uredima poput OMA i MVRDV, a trenutno radi u KAAN Architecten. Zajedno osnivaju studio Ploca 2019. godine, kreativnu platformu i radni prostor koji istražuje odnos između dizajna i izvedbe u različitim razmjerima i mjerilima, od komada namještaja do urbanih intervencija.

Radovi u tijeku čini niz predavanja na temu jednog arhitektonskog projekta u fazi gradnje. Ciklus je zamišljen kao otvorena forma autorskih predstavljanja projekata koji tipološki i programski nisu ujednačeni, već se predavanja temelje na prostornoj praksi pozvanih autora. U središte pozornosti ovog serijala postavljen je intenzivni, nestalni, fragilni, nesigurni, hektični, nepredvidivi proces građenja. Jedinstveno iskustvo fizičkog oprostorenja apstraktnog nacrta i prostorni potencijal materijalizacije projekta, čini ovo razdoblje intrigantnim, vrijednim pažnje i dubljeg uvida. Ciklus će se odvijati na hrvatskom jeziku, prijenos uživo moći će se pratiti preko online platforme zoom, a nakon predavanja u razgovoru s autorima moći će sudjelovati svi zainteresirani.

Karta