VAŽNA OBAVIJEST - PRIVREMENA ADRESA: ZBOG CJELOVITE OBNOVE ZGRADE NA ADRESI KAČIĆEVA 26, ARHITEKTONSKI FAKULTET ĆE U NAREDNOM RAZDOBLJU RADITI NA ADRESI HONDLOVA 2/1.
HR / EN
40. međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu
Aktualnost

40. međunarodna ljetna škola arhitekture u Motovunu

31. August 2021.

Tradicija, kreativnost i održivost - Nadzemna i podzemna interpolacija

Obilježavanje visoke 40. obljetnice je proteklo održavanjem osmodnevnog programa, od 9. – 16. kolovoza 2021., uz posebnost sudjelovanja prethodnog voditelja Studijskog centra Motovun i Međunarodne ljetne škole, akademika, prof. emeritusa Branka Kincla i drugih prethodnih predavača i voditelja radionice. Svojim su izjavama u kontekstu Sjećanja, Današnjice i Sutrašnjice, ostavili vrijedna svjedočanstva koja će biti dio digitalnog dijela monografije 40 godina Motovuna.

Otvorenju su se pridružili brojni prethodni sudionici - predavači iz Hrvatske i inozemstva, studenti, predstavnici Općinskog vijeća Motovuna i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr.sc. Bojan Baletić. Na otvorenju prvog dana uvečer, ekskluzivno su se uključili i glazbenici vezani za rad škole. Deset predavača iz Hrvatske i inozemstva održalo je petnaest predavanja za dvanaest studenata i ukupno četrdesetak zainteresiranih sudionika koji su se od otvorenja uključivali u program škole. Kao i proteklih obljetničkih godina, zbog kontinuiteta rada škole, održavanjem kolegija Tradicija, kreativnost i održivost, održana je i projektna studentska radionica. Motovunska gusta srednjovjekovna urbana jezgra i blizak suburbij, imaju svega nekoliko praznina koje se trebaju zaštititi i iskoristiti kao višenamjenski javni prostori, prije svega u neizgrađenoj, ali natkrivenoj prizemnoj etaži. Predloženim projektima se predviđaju suvremena rješenja podzemnih etaža za parkiranje vozila građana i servisnih prostora gospodarske namjene, a etaže iznad prizemne kao puni arhitektonski volumeni i/ili terase belvedere.  

I ovogodišnji su projekti integrirani u višegodišnje prezentiranu, promoviranu i objavljivanu ideju nove Zelene ulice kao pješačko servisne poveznice neizgrađenih parcela, čiju ideju autorski potpisuje voditelj Studijskog centra i Škole, arhitekt red.prof.art. Ljubomir Miščević. Na današnjim praznim parcelama, prema projektnom zadatku škole Nadzemna i podzemna interpolacija ostvaruju se prostori javne i mješovite namjene potrebni za funkcioniranje grada u 21. stoljeću.      

Škola od svog postojanja kontinuirano surađuje na zadacima i s prijedlozima uređenja urbanih sklopova i pojedinih detalja u Motovunu (šetnica na zidinama, mali trgovi, dormitorij Studijskog centra, urbana oprema, rasvjeta, zajednički kulturni programi i dr.). Studenti su zadnji dan prezentirali radove uz sudjelovanje profesora i studenata Sveučilišta primijenjenih znanosti iz Frankfurta s kojim je na taj način započela nova suradnja. Nakon prošlogodišnje, prve pandemijske i ovogodišnja je škola održana online. Ponovljeno je dobro iskustvo. Video o ljetnoj školi pogledajte na linku.

Voditelj međunarodne ljetne škole arhitekture u Motovunu,               prof. Ljubomir Miščević

 

 

 

Karta