Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice
Bazenski kompleks Svetice

Bazenski kompleks Svetice

Vjera Bakić Autori: Vjera Bakić, Matthias KulstrunkSuradnici: Ana Martina Bakić, Dubravko Bačić, Bogdan Budimirov, Martina Jukić, Marko Cvjetko Betonska i čelična konstrukcija: Ivan Palijan, Siniša Lulić, Đuro Uzelac, Vladimir Crneković Termotehnička postrojenja i strojarske instalacije: Branko Šegotić, Miroslav Županić, Tomislav Kralj, Zlatko Jakoplić, Tihomir Vrtačnik Bazenska tehnika: Nenad Šutevski, Dario Butković Elektro instalacije: Branko Čorko Instalacije vode i kanalizacijeSrđan Grujić Protupožarni elaborat: Melita Kanceljak Marelić
Arhitektonski ured: PLAZMA D.O.O.Status: izvedenoNamjena: Gradski zatvoreni BazenBruto površina: 9.648,00 m²Projektirano: 2008Izvedeno: 2016Autor(i) fotografija: Marko Mihaljević, Tamás Bujnovszky
Spojiti šumu, vodu, grad i arhitekturu u skladnu i neraskidivu kompoziciju i cjelinu podliježuća je prostorna misao Bazenskog kompleksa Svetice u Zagrebu. Na legendarnoj zagrebačkoj urbanoj i sportskoj lokaciji, u zelenilu povijesnoga sportskog parka i uz rubove bujne maksimirske šume, niknuo je eterični stakleni objekt zatvorenog olimpijskog plivališta, koji znalačkom arhitektonskom intervencijom, zatečenim urbanim i prirodnim vrijednostima podaje višestruku novu kvalitetu.
Kontroliranom i odmjerenom arhitektonskom gestom na mjestu nekadašnjeg otvorenog bazena nastao je elaborirani novi bazenski sklop s nizom plivališta različitih karaktera i namjena, ali i s bogatim spektrom pratećih sportskih i javnih sadržaja, vješto isprepletenih u besprijekorno funkcionirajući sportski, društveni i javni sklop, namjenjen podjednako sportašima i građanima, posjetiteljima i prolaznicima.
Jasnoga i kontekstualno utemeljenoga prostornog koncepta, s dvjema punim lamelama pomoćnih sadržaja između kojih je razapeto elegantno transparentno tijelo glavne dvorane plivališta, dosljedno je promišljen na svim razinama – od funkcije, konstrukcije, tehničkih aspekata, pa sve do samog oblikovanja. Precizna filigranska čelična konstrukcija i minuciozno oblikovana staklena ovojnica pretvaraju veliko tijelo dvorane u prozračnu i rastvorenu središnju poveznicu, koja preko transparentnih stijena i reflektirajućih vodenih površina u sebe uvlači okolnu prirodu te doživljajno spaja šumoviti svjever i stambeni urbanitet juga, Maksimir s Borongajem, šumu s vodom, sport s gradom, eksterijer i interijer.
Sublimirana jednostavnost, kristalična transparencija, besprijekorna geometrija i dosegnuta oblikovna perfekcija podaju ovomu objektu svojevrsnu 'novovjeku klasičnost', 'suvremenu bezvremenost' pretvarajući ga u novi 'maksimirski kristal', besprijekoran u svojoj arhitektonskoj autonomiji, ali stodobno i bezrezervno predan neposrednom kontekstu, korisnicima i gradu.

Obrazloženje komisije za arhitekturu i urbanizam, Godišnje nagrade 'Vladimir Nazor' za 2016.
Karta